Kalau kita ke Sabah, kita boleh menikmati sajian lobster di restoran makanan laut terutama nya di restoran terapong di Semporna.Lobster yang di sajikan adalah di tangkap oleh nelayan tempatan dan di jual hidup kepada pengusaha restoran lebih dari RM 50/kg.
Di Pengerang, Johor, ramai nelayan pantai yang menangkap lobster sebagai sumber pendapatan yang utama berbanding dengan tangkapan ikan.
Semasa kerajaan negeri Terengganu memberikan peruntukan kepada LKIM untuk memulakan pembinaan unjam unjam konkrit menggunakan selinder, ada dua kawasan unjam yang boleh menghasilkan lobster iaitu di perairan Batu Rakit dan perairan Pulau Kapas.
Jika sekira nya usaha memulihara dan membiak losbster di beri perhatian yang serius, ia nya dapat menghasilkan bekalan lobster kepada restoran lima bintang disamping memberi pendapatan yang tinggi kepada nelayan. Ia nya juga menjadi daya tarikan kepada aktiviti eko pelancongan ketempat tersebut terutama nya kepada penyelam skuba.
lobster berlindong dalam unjam selinder konkrit dan membesar dengan memakan habitat di sekitar unjam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan